Patent - czy na forum jest posiadacz jakiegoś patentu?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • plik77
    Drive
    • 2010
    • 71

nie dostawałem oficjalnego potwierdzenia. Dzwoniła do mnie za to kobitka ze szkolenia z odpowiedzią na pytanie które zadawałem 2 miesiące temu:P mają refleks... ale przy okazji zapytałem o szkolenie i potwierdziła Pani że mam miejsce.
  • kazik4x4
    RS
    • 2008
    • 2728

Pytanie o patent.
    Ostatnio w trakcie produkcji pewnych elementów wpadłem na pomysł wykonywania w sposób zupełnie nowatorski czegoś co właściwie jest bardzo powszechnie znane, ale byłoby zrobione:
    - z materiałów ultraenergooszczędnych
    - z wielokrotnie lepszą estetyką
    - w nowatorskiej, nie stosowanej dotąd technologii
    - byłoby nowością na rynku - nikt czegoś podobnego nie oferuje

Miał ktoś do czynienia z procedurą patentową, zastrzeżenia wzoru użytkowego itp...??
    Kiedyś miałem styczność z pewnym "rzecznikiem patentowym" - jak się okazało, to kutwa która żeruje na bazie opracowań ludzi którzy chcą opatentować, zastrzec swoje nowości - i ta bladź zgłasza swoje wnioski patentowe.

Nie chciałbym trafić na takiego kasztana.

Dodam tylko że jest to produkt, który w znacznym stopniu związany jest z motoryzacją.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

To moze zacznijmy od tego, zebyś we wlasnym zakresie odpowiedzial sobie na pytanie:

art. 24 PWP stanowi, że „patenty są udzielane – bez względu na dziedzinę techniki – na wynalazki, które są nowe, posiadają poziom wynalazczy i nadają się do przemysłowego stosowania”.

Wzorem użytkowym jest nowe i użyteczne rozwiązanie o charakterze technicznym, dotyczące kształtu, budowy lub zestawienia przedmiotu o trwałej postaci (art. 94 PWP).

Zamieszczone przez kazik4x4
      jak się okazało, to kutwa która żeruje na bazie opracowań ludzi którzy chcą opatentować, zastrzec swoje nowości - i ta bladź zgłasza swoje wnioski patentowe.
      Bardzo ciekawe stwierdzenie, bo to na to kilka paragrafow by sie znalazlo poczynajac od tak prozaicznego jak Kodeks Etyki RP.

Szukasz rzecznika, to liste rzecznikow patentowych prowadzi Urzad Patentowy RP i tam pod linkiem:

masz wszystkich dzialajacych w Polsce. Nie każdy jest aktywny i nie kazdy zajmuje sie patentami, bo rzecznikiem moze byc prawnik, ktory w technice nie czuje sie dobrze.

No i na koniec taka prywatna rada: im mniej szczegolow postronnym tym lepiej :diabelski_usmiech
      Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
        RS
        • 2008
        • 2728

Bardziej w moim przypadku będzie chyba odpowiednim zastrzeżenie wzoru użytkowego.
        Co do tego, że "im mniej wiadomości dla osób postronnych tym lepiej" to jestem tego świadom.

Generalnie na przykładzie podam:
        Ktoś kiedyś wynalazł wiadro. Było sobie drewniane, potem metalowe, a obecnie są z tworzyw. Czyli ktoś kto zaczął produkcję wiader z tworzyw nie składa wniosku patentowego, tylko wniosek o zastrzeżenie wzoru użytkowego, tak?

Jeśli tak, to w moim przypadku bardziej będzie odpowiedni właśnie "WU".

Plany są, projekty w AC też, trzeba tylko zrobić partię próbną w kilku wariantach, opisać warianty rozwiązań technicznych do zastrzeżenia, zrobić dokumentację i znaleźć odpowiedniego rzecznika

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zamieszczone przez kazik4x4
          Ktoś kiedyś wynalazł wiadro. Było sobie drewniane, potem metalowe, a obecnie są z tworzyw. Czyli ktoś kto zaczął produkcję wiader z tworzyw nie składa wniosku patentowego, tylko wniosek o zastrzeżenie wzoru użytkowego, tak?
          Moze to byc nawet znak towarowy.

Dostaniesz odpowiedz na PW
          Spritmonitor.de

Komentarz

• hubert78
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1576

Jeśli jest to naprawdę coś super to radziłbym dowiedzieć się jeszcze o opatentowanie nie tylko na Polskę

PS jetem posiadaczem patentu. ( żeglarskiego :szeroki_usmiech )

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Tak, tylko trzeba spytac o koszty, bo tu czasem jest :shock:

Na Polske sa to dosc normalne kwoty, ale mozna isc dalej w porozumienie PCT gdzie ceny sa juz mniej przyjazne dla Polaka (generalnie zabawa zaczyna sie od 1330 CHF jako pierwsza opłata). Sa tez inne drogi, ale wychodzi to jeszcze drozej.

Warto spytac zagranicznych kancelarii jakie maja stawki godzinowe, albo za co wystawia sie fakture typu: przygotowanie do napisania wiadomosci e-mail, oczywiscie samo napisanie także.

P.S. Nie ma czegoś takiego jak patent swiatowy, bo czasem tak ktos mowi.

Warto tez poczytac: http://www.mg.gov.pl/Wspieranie+prze...ent+europejski
              a potem Nie dla jednolitego patentu
              Spritmonitor.de

Komentarz

• kbjanek
                Rider
                • 2009
                • 381

moj wujek dr na PŁ chciał opatentowac swoj sposob obliczania metod wytrzymalosci,
                po kilku latach i ciezkich pieniadzach sie poddal,
                polskie urzedy patentowe kompletnie nie sa przystosowane do czegos takiego jak obrona mysli patentodawcy.
                siedzi urzedas kt stwierdza ze cos jest albo wynalazkiem lub nie,
                i nie przeskoczysz tego - taki stan byl na 2006 rok

Komentarz

• hubert78
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1576

Maicroft,
                  wyprodukowaliśmy w 2005 roku ciekawy gadżet reklamowy który został opatentowany w RP (nie ja się zajmowałem formalnościami) dla jednego z dużych koncernów. W 2006 roku w styczniu na targach ów gadżet pojawił się u 2 producentów gadżetów ( Holenderska i Niemiecka firma) w praktycznie nie zmienionej formie, te dwie firmy mają oczywiście polskie oddziały i mogliśmy sobie patent powiesić w toalecie. Czasem opłaca się wydać dużo więcej co by w przyszłości nie stracić

Komentarz

• bws34
                    Rider
                    • 2011
                    • 543

A ja tak z innej beczki,ale do patentów bijąc.Słyszeliście że Apple chce opatentować kształt prostokąta :shock: ?
                    "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• kazik4x4
                      RS
                      • 2008
                      • 2728

Zamieszczone przez bws34
                      A ja tak z innej beczki,ale do patentów bijąc.Słyszeliście że Apple chce opatentować kształt prostokąta :shock: ?
                      Taa i koło jeszcze chcieli opatentować.

bws34, jak już piszesz to pisz rzetelnie, Apple chciało opatentować prostokątny kształt, z zaokrąglonymi rogami dla urządzeń typu ipad, tablet...

Czyli samsung mógłby sobie robić tablety z łukowatymi krawędziami, a te prostoliniowe byłyby zarezerwowane dla Apple'a

Komentarz

• kmink
                        L&K
                        • 2007
                        • 1360
                        • Superb III (3V3)

Ale tak sie nie, tak samo jak nie można sobie zastrzec słowa dupa tak i Apple nie zastrzeże sobie kształtu będącego w powszechnym użytku...nie oni wymyślili prostokąt z zaokrąglonymi rogami...
                        Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                        https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                        www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Juz sama nazwa iPhone budzi sporo kontrowersji. Amerykanski urzad to zupelnie inna bajka. W USA chronic mozna rowniez programy komputerowe, ktorych u nas nie.

A spor Samsunga z Apple to bedzie trwal, do chwili az firmy beda mialy pieniazki na procesy, a wielkie korporacje adwokackie beda mogly zarabiac

Zamieszczone przez hubert78
                          Maicroft,
                          wyprodukowaliśmy w 2005 roku ciekawy gadżet reklamowy który został opatentowany w RP (nie ja się zajmowałem formalnościami) dla jednego z dużych koncernów. W 2006 roku w styczniu na targach ów gadżet pojawił się u 2 producentów gadżetów ( Holenderska i Niemiecka firma) w praktycznie nie zmienionej formie, te dwie firmy mają oczywiście polskie oddziały i mogliśmy sobie patent powiesić w toalecie. Czasem opłaca się wydać dużo więcej co by w przyszłości nie stracić
                          Na terenie Polski ochrona nalezy sie (w koncu Urzad wydal decyzje), gadzet mogli sobie sprzedawac w Czechach czy na Slowacji. Pytanie czy oni dostali ochrone na terenie Polski, tego samego gadzetu. Codziennie na wokandzie kolegium w UPRP jest kilka spraw dotyczacych naruszen. Swoja droga jesli to byl duzy kontrahent to watpie, zeby odpuscil temat, chociaz tu sa tylko naglowki informacji wiec ciezko wyrokowac. Przykladowo mogla nie wplynac oplata do Urzedu, lecz jak wczesniej napisalem, takich rzeczy wiele firm na dzis juz pilnuje.

Jak to w naszym przysłowiu: Mądry Polak po szkodzie
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• tadfi
                            Rider
                            • 2008
                            • 501
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Witaj,

mam na swoim koncie kilka patentów polskich i europejskich, wzorów użytkowych itp.
                            Warto pomysły zastrzegać i to nie tylko w kraju, ponieważ zdarza się, że firmy obchodzą patent rozpoczynając produkcję za granicą.
                            Trzeba się jednak liczyć z tym, że nie są to małe koszty.
                            Najtańszy w zgłoszeniu jest wzór przemysłowy, poniżej wycena z lipca tego roku:
                            Koszt zgłoszenia w UP RP:
                            - opłata zgłoszeniowa 300 zł
                            - opłata za ochronę 400 zł
                            - opłata za publikację 70 zł
                            - honorarium 500 zł (netto)
                            - ochrona na 5 lat,
                            - przedłużenie na kolejne 5 lat to 1000 zł (5-10 rok)
                            - przedłużenie na kolejne 5 lat to 2000 zł (10-15 rok)
                            = przedłużenie na kolejne 5 lat to 3000 zł (15-20 rok)
                            - przedłużenie na kolejne 5 lat to 4000 zł (20-25 rok)

Koszt zgłoszenia w UE (27 krajów - obejmuje też Polskę):
                            - za zgłoszenie i ochronę jednej odmiany na 5 lat to 350 EUR,
                            - za każdą odmianę wzoru - od 2 - 10 - po 175 EUR
                            - honorarium - 900 zł (netto)
                            - przedłużenie ochrony na kolejne 5 lat (5-10 rok) - 90 EUR za każdą odmianę,
                            - przedłużenie ochrony na kolejny 5 lat (10-15 rok) - 120 EUR za każdą odmianę,
                            - przedłużenie ochrony na kolejny 5 lat (15-20 rok) - 150 EUR za każdą odmianę,
                            - przedłużenie ochrony na kolejny 5 lat (20-25 rok) - 180 EUR za każdą odmianę.

Jeśli chodzi o Rzecznika, to przerabiałem już kilku i szczerze mogę polecić tego Pana: http://www.rygiel.pomocprawna.pl/
                            TadFi
                            Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• zak14
                              Rider
                              • 2011
                              • 605
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kbjanek
                              moj wujek dr na PŁ chciał opatentowac swoj sposob obliczania metod wytrzymalosci,
                              po kilku latach i ciezkich pieniadzach sie poddal
                              To i tak Panisko, że mógł sobie pozwolić na komfort patentowania, a nie opublikował od razu, pod presją konieczności wykazania w ocenie okresowej/grancie dorobku co by go nie wyrotowali z "paragrafu" nie rozwija się / jego osoba nie daje rękojmi opublikowania wyników.
                              Octavia 2 FL Combi 1.9 BXE

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

Ja jestem właścicielem około 80 patentów i moge sobie nimi co najwyżej w piecu napalić :P ot cała polityka patentowa komunistycznego PRL gdyby mój ojciec żył w USA to siedziałbym i liczył kase z nudów :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

• kazik4x4
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2728

Zamieszczone przez djczas
                                  Ja jestem właścicielem około 80 patentów i moge sobie nimi co najwyżej w piecu napalić :P ot cała polityka patentowa komunistycznego PRL gdyby mój ojciec żył w USA to siedziałbym i liczył kase z nudów :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                                  A ja gdybym żył w USA, to może nawet byłbym Siouxem :shock:
                                  No ale cóż, nie moja wina że tu żyję. Z resztą zawsze nie moja wina, bo wina zawsze jest po innych stronie :shock:

Komentarz

Pracuję...